4 przepisy na pyszne sałatki wielkanocne

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznych potraw na świątecznym stole. Polacy szczególnie zasmakowali w sałatkach – mięsnych, rybnych czy warzywnych. Nie tylko powinny być pyszne, ale również cieszyć oko. Dzisiaj przedstawiamy najlepsze sałatki, które zachwycą twoich gości!

  1. Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi

Naszą pierwszą propozycją jest wszystkim znana sałatka jarzynowa, jednak w tej wersji będzie urozmaicona grzybkami marynowanymi. Najlepiej smakują z domowej spiżarni, jeżeli nie posiadamy grzybków własnego wyrobu, można je kupić w dowolnym sklepie. Sprawdzą się zarówno kurki, borowiki, jak i podgrzybki. Wszystko zależy od naszego gustu. Czego potrzebujemy do przyrządzenia sałatki? Przede wszystkim gotowanych ziemniaków, marchwi, selera, białej części pora oraz majonezu. Opcjonalnie można wykorzystać boczek usmażony na złoty kolor. Do sałatki jarzynowej z grzybkami nie potrzeba dodawać zbyt dużej ilości przypraw – wystarczą tylko pieprz i sól do smaku. Tak przygotowaną sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki zdążyły się „przegryźć”. Przed podaniem można udekorować świeżą natką pietruszki.

  1. Sałatka jajeczna z szynką

Gotowane na twardo jajka to podstawa wielkanocnych przepisów, dlatego w naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć sałatki jajecznej. W tym przepisie dodamy również pokrojoną na paseczki szynkę, np. konserwową. Podstawowymi składnikami są oczywiście jajka, ogórek konserwowy, biała część pora, groszek konserwowy oraz pieprz i sól. Słony smak sałatki warto przełamać słodkim ananasem z puszki. Sałatkę można dowolnie modyfikować – na przykład dodając kukurydzę konserwową. Nieodłącznym elementem większości sałatek warzywnych jest oczywiście majonez, w tym przypadku proponujemy Majonez Dekoracyjny WINIARY. Danie idealnie sprawdzi się podczas śniadania wielkanocnego lub jako przystawka do obiadu.

  1. Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

Sałatki wielkanocne mogą być przyrządzone na wiele różnych sposobów. Jednym z dodatków, które warto wykorzystać, jest biała kiełbasa. Nie tylko idealnie komponuje się z tradycyjnym żurkiem, również sałatkom dodaje wyrazistego smaku. Do tego dania wykorzystujemy świeże warzywa, czyli mix sałat (roszponka, rukola, sałata lodowa) oraz czerwoną paprykę. Nieodłącznym elementem są również jajka ugotowane na twardo, pokrojone w plasterki. Całość polewamy sosem na bazie majonezu, jogurtu oraz chrzanu, który doda pikantnego smaku. W tym przypadku nie potrzebujemy wykorzystywać wielu przypraw, wystarczą tylko sól i odrobina pieprzu dla smaku.

  1.  Świąteczna sałatka warstwowa

Ten wielkanocny przepis na sałatkę jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego wykonania będziemy potrzebowali jajek ugotowanych na twardo oraz warzyw z puszki – kukurydzy konserwowej, groszku konserwowego i selera konserwowego. Składniki wystarczy jedynie odsączyć z zalewy, a selera pokroić na mniejsze paski. Ostrości doda biała część pora. Jeżeli zależy nam na uzyskaniu nieco delikatniejszego smaku, por można sparzyć wrzącą wodą. Cały sekret sałatki polega nie tylko na wyjątkowym połączeniu smaków, ale również na odpowiednim podaniu. Warstwy możemy układać dowolnie w wysokim naczyniu, na przykład zacząć od selera konserwowego, następnie nakładając kukurydzę konserwową, jajka pokrojone w kostkę, pora i groszek konserwowy. Aby dodać sałatce wyrazistości, warto dwa razy przełożyć warstwy majonezem. Wierzch sałatki posypujemy startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Następnie danie wkładamy do lodówki na dwie godziny, a przed podaniem odwracamy naczynie tak, aby wyjąć sałatkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here