Fit przekąski idealne na lunch oraz podwieczorek

0
168

Wysokobiałkowe przekąski to bardzo ważny aspekt w diecie kulturysty oraz osób prowadzących aktywny tryb życia. Zdarza się jednak, że w obliczu codziennych obowiązków związanych z pracą i życiem domowym, wielu z nas brakuje czasu i pomysłu na przygotowanie pożywnego posiłku. Z tego właśnie powodu przedstawiamy kilka propozycji, których wykonanie nie zajmie dłużej niż 30 minut!

Kokosowe naleśniki proteinowe

Składniki:

  • 40 g kokosowej odżywki białkowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przyrządzenia:

Mleko, wodę mineralną i maślankę wlewamy do miksera, a następnie wbijamy jajka, wsypujemy obydwa rodzaje mąki, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, szczyptę soli himalajskiej i 40 g odżywki białkowej. Wszystkie składniki miksujemy do napowietrzenia masy i uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto należy na 15 minut odłożyć, aby mogło się przegryźć. Po 15 minutach smażymy naleśniki na patelni wykorzystując do tego olej kokosowy. Gotowe!

Proteinowe placki orzechowo – owsiane

Składniki:

  • 1 łyżka odżywki białkowej
  • 2 szklanki mąki orzechowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Sposób przyrządzenia:

Mąkę orzechową i płatki owsiane wsypujemy do plastikowej miski. Wlewamy mleko i jogurt naturalny, a następnie wbijamy jajko. Na koniec dosypujemy 1 łyżkę odżywki białkowej oraz proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę ciasta i smażymy z obu stron. Gotowe!

Proteinowe placki z jabłkiem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 60 g mąki żytniej
  • 1 miarka odżywki białkowej
  • Woda
  • Pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach, a następnie przecedzamy je przez sito, by odsączyć nadmiar wody. Połowę porcji jabłek mieszamy z mąką, cynamonem i miarką odżywki białkowej. Stopniowo dolewamy wodę, tak by powstała gęsta masa. Placki smażymy na oleju kokosowym, a do gotowych dodajemy resztę pozostałych jabłek. Smacznego!

Wykonanie każdego z powyższych posiłków to kwestia około 15 – 25 minut, które z pewnością każdemu uda się znaleźć w ciągu dnia. Ogromną zaletą placków oraz naleśników jest to, że smakują świetnie nawet na drugi dzień, a więc spokojnie mogą stanowić Twój lunch w pracy! Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here