Algi od stuleci wykorzystuje się do dbania o urodę. W ostatnim czasie wykorzystuje się je jednak również do dbania o zdrowie. Poznajmy spirulinę oraz chlorellę – najbardziej cudowne algo pod Słońcem.

Miejsce alg wśród organizmów żywych

Algi nazywa się inaczej glonami, a glony to dość specyficzna grupa wśród żywych organizmów. Jeszcze nie tak dawno temu figurowały jako rośliny, ale od niedawna traktuje się je jako protisty. Otóż wraz z rozwojem biologii, cesarstwo organizmów żywych podzielono na pięć królestw. Wśród pięciu królestw wylicza się: bakterie, protisty, grzyby, rośliny i zwierzęta. Wcześniej dzielono je z kolei na dwa królestwa: rośliny i zwierzęta, efektem czego bakterie, grzyby i rośliny właściwe zaliczano do roślin, a protistów nie wyodrębniano wcale. Rośliny właściwe tworzyły wówczas plechowce [glony i porosty] – rośliny bez wyodrębnionych organów, a także organowce [mszaki, paprotniki, nagonasienne, okrytonasienne] – rośliny z wyodrębnionym korzeniem, łodygą i liściem. Gdy z dwóch królestw utworzono pięć, do roślin zaliczono jedynie organowce, a plechowce zakwalifikowano jako protisty.

Algi dla zdrowia oraz dla urody

Algi zmieniały swoją pozycję wśród organizmów żywych, ale nigdy nie zmieniły swoich wręcz cudotwórczych właściwości, z których słyną niemal w każdym zakątku Ziemi. Korzystnie wpływają na urodę, a przy tym korzystnie wpływają również na zdrowie. Nic więc dziwnego, że każdy sklep ze zdrową żywnością i zdrowymi kosmetykami kryje w swoim asortymencie mikstury wyrabiane z glonów. Najbardziej popularne wśród nich to spirulina oraz chlorella.

Spirulina

Spirulina stanowi jedną z najpopularniejszych alg. Ze względu na jej właściwości nazywa się ją niekiedy nawet królową alg. Spirulina to nazwa handlowa, właściwa nazwa to sinice. Odznaczają się one specyficznym sinym kolorem, a wszystko to za sprawą niebieskiego barwnika, czyli fikocyjaniny. Fikocyjnanina wpływa korzystnie na ciśnienie krwi poprzez jego regulowania, efektem czego stosuje się ją w profilaktyce zapobiegającej zawałom serca i udarom mózgu. Ale nie tylko przez to potrafi ona przed nimi ustrzec, również przez fakt, iż reguluje poziom cholesterolu chroniąc przed prowadzącą do nich miażdżycą. Największym szałem okazują się jednak właściwości odchudzające spiruliny, która zawiera wiele białka, które powoduje sytość przy spożywaniu małych posiłków.

Sprawdź Spirulinę BIO w Fit-Zone.pl.

Chlorella

Chlorella stanowi inną popularną algę. Właściwie ją także można nazwać królową alg, bo spirulina wcale jej nie detronizuje. Chlorella odznacza się kolorem zielonym za sprawą zielonego barwnika, czyli chlorofilu. Chlorofil zaś stanowi roślinny odpowiednik hemoglobiny. O ile jednak hemoglobina zawiera żelazo, o tyle chlorofil zawiera magnez. Magnez natomiast to po powietrzu i wodzie najważniejsza substancja potrzebna do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu pod kątem fizycznym i psychicznym. Oprócz tego chlorella, tak jak spirulina, zawiera wiele białka, a co za tym idzie wspomaga odchudzanie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here