Aby prawidłowo się odżywiać należy przestrzegać pewnych zasad żywienia. Na naszych talerzach powinny znajdować się warzywa, owoce, produkty białkowe, mleko i produkty mleczne, tłuszcze i produkty zbożowe. Największą cześć naszego talerz powinny zajmować warzywa. Powinny to być warzywa świeże, mrożone i w postaci przecierów i soków. Po warzywach dużą część zajmują owoce i są to owoce świeże, mrożone i w postaci soków. Po owocach i warzywach na talerzu w dużej ilości znajdują sie produkty białkowe, mleko i produkty mleczne są to np. jaja, ryby, mięso, kefir, maślanka, jogurt, twarogi czy sery. Niewielka część talerzu zdrowia zajmują produkty zbożowe to są pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki owsiane czy musli. Małą cześć naszego talerza zdrowia zajmują tłuszcze czyli oliwa z oliwek. Przestrzegając zasad dotyczących proporcji poszczególnych grup produktów spożywczych w ciągu dnia stosując się do zaleceń dietetyka osiągniesz spadek masy ciała, dostarczając jednocześnie wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nieco inaczej wygląda talerz zdrowia osób z prawidłową masą ciała. Produkty zbożowe zajmują więcej miejsca od warzyw, ale warzywa nie zajmują mniej miejsca od owoców. Produkty mleczne i mleko zajmują tyle samo miejsca co produkty białkowe. Oczywiście najmniej miejsca na talerzu zdrowia osób z prawidłową masa ciała zajmują tłuszcze. Możemy zauważyć że talerz zdrowia osoby z prawidłową masa ciała wygląda nieco inaczej niż talerz osoby odchudzającej się.

http://www.beautypoint.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here