Niektórzy ludzie bardzo lubią słodycze. Niestety nie są one zbyt zdrowe i pożywne. Słodycze to węglowodany i cukry proste. Jest jednak kilka rodzajów słodyczy, które dostarczą nam dobrych składników i od czasu do czasu możemy się na nie skusić.
Są to na przykład sezamki, chałwa i gorzka czekolada. Zjedzenie nawet codziennie odrobiny tych słodkości nie powinno zaszkodzić. Niektórzy nie wyobrażają sobie popołudniowej kawy bez deseru, jeśli mają w szafce chałwę, mogą się zastanawiać, czy chałwa jest zdrowa. Trzeba zacząć od wyjaśnienia, czym chałwa tak naprawdę jest. To zmielone orzechy, opcjonalnie sezam i dodatki, a orzechy jak wiemy są bardzo zdrowe. W fabryce robi się z nich miazgę, którą potem odpowiednio prasuje. Nie każdy lubi ten specyficzny smak chałwy, ale niektórzy się nią zajadają. Oczywiście zdrowsze byłoby zjedzenie orzechów, ponieważ w chałwie jest sporo cukru, ale jeśli unikamy słodzonych napojów, nie dodajemy cukru do codziennej filiżanki kawy czy herbaty, możemy sobie pozwolić na taki przysmak.
Chałwy są bardzo różne w smaku. Niektóre są mniej suche, a inne bardziej. Jeśli nigdy nie jedliśmy nigdy chałwy czas to zmienić, jest to przysmak wielu osób. Koniecznie choć raz trzeba spróbować, żeby przekonać się co na to odpowiedzą nasze kubki smakowe.
Kolejną zdrową przekąską są sezamki, też zawierają cukier, ale ich specyficzny smak jest wyjątkowy, są dość twarde. Dzieci je uwielbiają. Nie są drogie i jeśli nachodzi nas ochota na jakiś przysmak, warto sięgnąć właśnie po sezamki. Są różne rodzaje. Jeśli lubimy czekoladę, można ją śmiało jeść, najlepiej gorzką i w rozsądnych ilościach, dostarczy nam magnezu i innych substancji odżywczych, im większa zawartość kakao, tym mniejsza zawartość cukru, warto więc przekonać się do wytrawnych smaków i zadbać o to, aby zawsze były w naszej szafce kuchennej. Zdrowym poczęstunkiem może być również domowe ciasto. Samodzielne przygotowywanie biszkoptów i innych deserów nie jest trudne, a daje sporo frajdy. Domownicy zwykle je uwielbiają.