Comber jagnięcy to wysokiej jakości mięso owcze, pochodzące z lędźwiowo-krzyżowej części półtuszy. Posiada bardzo charakterystyczny kolor o czerwonym odcieniu, a także wyjątkowy, bardzo delikatny smak i mięsną woń. Doskonale sprawdza się więc jako produkt spożywczy. Comber jagnięcy przyrządzać można na wiele sposobów, np. w wersji duszonej, pieczonej, smażonej lub grillowanej. Jakie konkretnie dania z tego składnika cieszą się największym zainteresowaniem? Miłośnicy kuchni szczególnie chętnie podają go w formie szaszłyków, zrazów, steków, pieczeni, tatara lub kotletów. Wśród głównych atutów wymieniają oczywiście smak, ale także strukturę mięsa. Comber jagnięcy jest bowiem bardzo przyjemny, delikatny, kruchy i wyjątkowo soczysty. To właśnie te cechy sprawiają, że jest tak popularny w kuchniach całego świata.
Poza walorami smakowymi i zapachowymi, warto wspomnieć również o właściwościach. Comber jagnięcy jest mięsem bogatym w szereg składników odżywczych. Stanowi doskonałe źródło wartościowego białka, jak i wielu witamin, zwłaszcza z grupy B i A. Gdzie można dostać comber jagnięcy? Z nabyciem tego rodzaju mięsa nie ma na szczęście problemu – dostępne jest zarówno w niewielkich, lokalnych sklepikach mięsnych, jak i w dużych supermarketach. Oczywiście comber można z powodzeniem zakupić również u rzeźnika. Jego cena co prawda nie należy do najniższych, ale doskonały smak i aromat warte są poniesionych kosztów. Rozmaite przepisy na comber jagnięcy znaleźć można w wielu znanych książkach kucharskich.