Cytryna. Znana przede wszystkim jako źródło witaminy C, stosowana w przeziębieniach lub w celu zwiększenia odporności. A jak to jest w przypadku diety? Czy jest to przyjaciółka wszystkich odchudzających się? Już teraz można śmiało odpowiedzieć : tak. Cytryna to nieodzowny kompan wszystkich osób na diecie, a jej działanie jest wręcz zbawienne dla naszego organizmu.
Czy cytryna jest zdrowa?
Od dawien dawna używa się cytrynę ze względu na jej dużą zawartość witaminy C, pomijając przy tym owoce posiadającej jej wyższe stężenie jak np.: czarną porzeczkę czy kiwi. Nie mniej jednak jest godna polecenia ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Najczęściej zalecana jest właśnie przy przeziębieniach dla wspomagania układu odpornościowego i szybszego powrotu do zdrowia. Często stosowana jest profilaktycznie w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Letnia woda z dodatkiem cytryny wykazuje ponadto właściwości bakteriobójcze, wystarczy przepłukać nią gardło przy stanach zapalnych jamy ustnej oraz migdałów. Sok z cytryny pomaga regulować poziom wapnia, a przez stymulację produkcji żółci w wątrobie sprzyja poprawie jej funkcjonowania. Sama cytryna była stosowana już w dawnych czasach, choćby dlatego, że posiada właściwości antyseptyczne. Odkażano nią rany, pomagała w przyspieszeniu gojenia się siniaków, a także korzystnie wpływa na krzepnięcie krwi. Wykorzystując ją zewnętrznie na powierzchnię skóry, można zauważyć jej pozytywne działanie w walce z przebarwieniami i zaskórnikami. Podobno opóźnia pojawianie się zmarszczek i ułatwia leczenie trądziku.
Cytryna jest bardzo często stosowana do wielu „zabiegów” w kuchni. Dodawana jest do sałatek czy np. ryb oraz owoców morza, ponieważ jony H+ łącząc się z trymetyloaminą, odpowiadającą za mało przyjemny zapach. Z tego połączenia powstaje związek o specyfice soli, który powoduje całkowite usunięcie zapachu. Istotnym pytaniem jest natomiast, ile cytryny powinno się spożywać? Niestety jednoznaczna odpowiedz nie powstała, ale jedna cytryna dodawana do sałatek, posiłków, miodu czy herbaty powinna być wystarczającą dawką dziennego spożycia. Dość kontrowersyjnym wynikiem badań laboratoryjnych, prowadzonych w ciągu 20 lat przez jednego z największych producentów leków, jest stwierdzenie, iż cytryna zabija komórki nowotworowe aż w 12 przypadkach m. in.: nowotwory jelit, piersi, prostaty, trzustki i płuc. Wykazał on, iż owoce drzewa cytrynowego działają 10000 razy lepiej niż Adriamycyna – czyli lek używany przy chemioterapii, pozwalający jedynie na spowolnienie wzrostu komórek nowotworowych. Te uzdrawiające właściwości podobno ma jedynie cytryna mrożona.
Cytryna – co warto wiedzieć
Cytryna, oprócz wielu witamin, zawiera też terpeny, które pobudzają wydzielanie śliny. To dzięki dużej ilości śliny uwalniane są enzymy, które przyspieszają trawienie. Dlatego też dietetycy zalecają picie wody z cytryną na czczo. To ona podkręca nasz metabolizm z samego rana. Dodatkowo wyrazisty aromat i smak cytrusów jest idealnym dodatkiem dla osób mających problem z piciem 2l wody dziennie. Jeśli osoba na diecie ma skłonności do zbierania wody (np. pod wpływem zażywanych leków), przez co czuje się ociężała lub ma problem z aktywnością fizyczną, warto sięgnąć po ciepłą wodę z cytryną. Naukowcy od kilku lat zgodni są iż taka mieszanka ma działanie moczopędne, a więc pomaga usunąć nadmiar toksyn i wody z naszego organizmu. Warto dodać iż cytryna ma działanie antyoksydacyjne, a więc pomaga walczyć z nadmiarem tkanki tłuszczowej.