Nasza wątroba często cierpi z powodu nagromadzonych w niej toksyn. Oczyszczeniu jej pomóc może sporządzona w domu kuracja. Jest ona łatwa w przygotowaniu i nie potrzebujemy do niej skomplikowanych składników – wystarczy oliwa z oliwek oraz sok z cytrusów, najlepiej cytryny lub grejpfruta.
Oczyszczanie wątroby najlepiej przeprowadzać wiosną, w trakcie jednego z weekendów. Przed jego zastosowaniem należy przejść na dietę wegetariańską i w trakcie tygodnia poprzedzającego kurację stopniowo zmniejszać ilość białka w posiłkach.
Przygotowanie oczyszczającej mikstury jest niezwykle proste. Wystarczy ¼ szklanki oliwy wymieszać z połową szklanki soku. W dniu oczyszczania ostatni posiłek należy zjeść o godzinie 13, a przez kolejne trzy godziny nie pić także żadnych płynów. O godzinie 16, 18 i 20 pijemy miksturę zmieszaną z połową szklanki wody z domieszką gorzkiej soli. Najlepiej sączyć ją powoli, a jej stosowanie jest możliwe, co dwa tygodnie.
Łagodniejsze i bardziej długotrwałe jest picie przez trzy miesiące co rano na czczo łyżki oliwy popitej łyżką soku z cytryny. Efekty takiej kuracji przyjdą jednak zdecydowanie później.