Powszechnie wiadomo, że je się oczami. Dlatego właśnie małe dzieci często przeceniają swoje możliwości zjedzenia ich ulubionej potrawy i dlatego też zwykle nie mamy ochoty zjedzenia posiłku, który został nieestetycznie podany. Poprzez efektowne udekorowanie stołu i ładne podanie obiadu, śniadania czy kolacji sprawiamy, że jedzenie nie tylko smakuje dobrze, ale też wygląda niezwykle apetycznie. Elegancko podane potrawy wzmagają nasz apetyt i pobudzają kubki smakowe.

Smaczny posiłek to nie wszystko. By u osób, dla których został przygotowany, wywołał zamierzony efekt, powinien też zostać odpowiednio podany. Znaczenie ma nie tylko kompozycja, jaką stworzymy na talerzu eksponując poszczególne jego składniki, ale także rodzaj, jakość i wygląd zastawy stołowej.

Estetyka w sztuce kulinarnej

Podobnie jak w sztuce, czy każdej innej dziedzinie życia, tak i w kuchni oraz jadalni estetyka ma ogromne znaczenie. Warto zadbać o to, by podawane przez nas posiłki wyglądały nie tylko smacznie, ale także efektownie. Jak to zrobić?

Oto kilka istotnych wskazówek:

  1. Potrawy, które serwujesz gościom bezpośrednio na talerzach zawsze powinny być starannie ułożone i delikatnie ozdobione. Do dekoracji możesz wykorzystać sezonowe owoce oraz warzywa.
  2. Podając na stół jedzenie ułożone na półmiskach, w salaterkach, czy na paterach zadbaj o to, by nie były one zbyt mocno przepełnione. Lepiej później dołożyć przygotowaną potrawę, niż obniżyć jej wygląd i estetykę poprzez nieeleganckie podanie.
  3. Zastawę stołową i naczynie kuchenne dostosuj do sytuacji i okazji. Zapamiętaj, że zawsze powinny odpowiadać randze spotkania. Inne będą zatem w trakcie okolicznościowego przyjęcia, a inne podczas spotkania z przyjaciółmi. Niezależnie jednak od sytuacji, zawsze powinny być estetyczne i niezniszczone (pęknięcia, wyszczerbienia). Jeśli poszukujesz odpowiedniej zastawy, rozmaite jej przykłady znajdziesz na akcesoria kuchenne DoGotowania.pl.
  4. Posiłek możesz serwować na dużych talerzach, dzięki czemu zyskasz odpowiednio dużo miejsca na jej efektowne ułożenie. O podawanej potrawie zawsze myśl jak o kompozycji, a poszczególnych jego składnikach, jak o elementach dekoracyjnych.

Kilka zasad dekorowania i podawania posiłków

W sztuce kulinarnej niektóre elementy łączą się dobrze, inne nie. Jedne dobiera się na zasadzie kontrastu, inne względem podobieństwa.

By nie popełnić kulinarnego faux pas, zerknij na poniższe zasady:

  1. Ciasta, które zawierają masę lub krem nakładaj za pomocą łopatki, a spożywaj na talerzyku za pomocą przeznaczonego do tego widelczyka.
  2. Zapiekanki podawaj na stół w naczyniu, w którym były przyrządzane. W tym celu możesz zaopatrzyć się w garnek rzymski albo służące do pieczenia naczynie ceramiczne lub żaroodporne.
  3. Kompot należy serwować w specjalnie do tego przeznaczonych kompotierkach wraz z łyżką do nalewania.
  4. Mięso, drób i ryby podaje się na półmiskach, polane odrobina sosu, natomiast sos w większej ilości w osobnych sosjerkach.
  5. Mięso w formie zimnej płyty powinno być pokrojone w cienkie plastry w poprzek włókien i ułożone na półmiskach. Brzegi lub środek półmiska można udekorować warzywami, lub owocami.
  6. Do dekorowania ryb używaj: surowych, zielonych warzyw, warzyw gotowanych, cytryny i jajka.
  7. Mięsa ciemne udekoruj ogórkiem lub marynatą, a białe owocami.
  8. Deser podawaj na stół dopiero po usunięciu ze stołu naczyń i potraw serwowanych w trakcie obiadu.

Choć takich zasad jest jeszcze wiele, nie sposób opisać ich tutaj wszystkich. Warto jednak zapamiętać te podstawowe, by nasz stół wyglądał efektownie, a potrawy smakowały lepiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here