Najbardziej upalne dni tego lata dopiero przed nami – warto już teraz przygotować się i zainspirować przepisami na orzeźwiającą mrożoną herbatę!
Orzeźwiająca cytrusowo-miętowa herbata
Wystudzona herbata z kostkami lodu sama w sobie jest już świetnym sposobem na lato – ale możesz jeszcze wzmocnić efekt orzeźwienia za pomocą naszego przepisu!
Do przygotowania litra takiej herbaty potrzebne Ci będą:
- trzy torebki zielonej herbaty niearomatyzowanej
- 3 plastry cytryny
- 3 plastry limonki
- kilka liści świeżej mięty
- kostki lodu – wg uznania
Zaparz herbatę w litrowym dzbanku, zalewając ją 750 ml wody. Po wyciągnięciu herbacianych torebek, możesz osłodzić swoją herbatę (najlepiej za pomocą brązowego cukru). Odstaw napar do wystygnięcia. Gdy będzie już miał temperaturę pokojową, dodaj cytrynę, limonkę i miętę. Odstaw gotowy napój do lodówki, przed podaniem dodawaj do szklanek kostki lodu.
Herbata z mrożonymi owocami sezonowymi
Ta propozycja jest doskonała dla wszystkich miłośników owoców sezonowych – herbata z mrożonymi owocami sezonowymi! Napój jest łatwy w przygotowaniu, urzeka smakiem i skutecznie ochładza w najgorętsze dni.
Do przygotowania litra takiej herbaty potrzebne Ci będą:
- dwie torebki herbaty (białej, zielonej lub czarnej – najlepiej niearomatyzowanej, ale równie dobrze sprawdzi się owocowa)
- pół litra ochłodzonej, przegotowanej wody
- garść ulubionych owoców sezonowych (czereśni, truskawek, malin – wybierz te, które najbardziej lubisz!)
- silikonowa foremka do robienia lodu
Najpierw przygotuj kostki lodowe z owocami. W tym celu umyj i pokrój w drobne cząstki owoce, usuń ewentualne pestki. Kawałki owoców powinny mieścić się w foremce na lód. Zalej je chłodną wodą. Wstaw do zamrażalnika.
Przygotuj napar herbaciany, zaparzając obie torebki herbaty w kubku gorącej wody. Herbatę parz trochę dłużej niż zwykle do picia na ciepło, żeby esencja nabrała mocy. Dodatkowy czas parzenia jednak nie powinien być dłuższy niż kilka minut, bo napar zatraci prozdrowotne właściwości herbaty! Jeśli chcesz osłodzić dodatkowo swój napój (chociaż owoce też nadadzą słodkiego smaku), dodaj słodzik lub cukier póki napój jest ciepły. Odstaw herbatę do wystygnięcia.
Gdy napar będzie już wystudzony, przelej go do dzbanka wraz z przegotowaną i ochłodzoną wodą. Przed podaniem dodaj owocowe kostki lodowe.
Wskazówka: zamiast całych owoców z wodą, możesz zamrozić też musy owocowe (zblendowane owoce) – też będzie pysznie!
——
Więcej o herbacie dowiesz się na www.herbata.info.