Niedobór witaminy B12 może powodować poważne problemy zdrowotne. Ta witamina jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Wpływa na DNA i krwinki czerwone. Organizm sam jej nie wytwarza, dlatego należy jej dostarczać w pokarmach zwierzęcych lub suplementach, które należy brać regularnie. Dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta.
Przyczyny niedoboru witaminy B12
Niedobór może wystąpić w pewnych sytuacjach. Jednym z problemów jest zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, w którym wyściółka jest rozcieńczona. Anemia złośliwa sprawia, że organizm ma trudności we wchłanianiu tej witaminy. Trudności mogą również sprawiać zabiegi chirurgiczne, podczas których usunięto część żołądka lub jelita cienkiego, w tym odsysanie tłuszczu. Do innych przyczyn niedoboru witaminy B12 możemy zaliczyć też: schorzenia jelita cienkiego, takie jak choroba Leśniowskiego i Crohna, chorobę trzewną, wzrost bakterii lub pasożyty; pijaństwo; zaburzenia układu immunologicznego, takie jak choroba Gravesa-Basedowa lub toczeń; długotrwałe stosowanie leków, zmniejszających kwas żołądkowy, który może rozbić białka zwierzęce, zawierające B12. Weganizm (niejedzenie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mleka, jajek i sera) lub wegetarianizm (jeśli nie zjadana jest odpowiednia ilość jajek i produktów mlecznych) również może prowadzić do niedoboru. Dzieci, których matki są wegetariankami, również mogą mieć niewystarczającą ilość witaminy. Dlatego należy wówczas brać odpowiednie suplementy. Ryzyko niedoboru zwiększa się wraz z wiekiem. Niedobór może prowadzić do anemii.
Więcej o zdrowiu przeczytasz na http://www.30wtrampkach.pl/