Obecnie piekarniki to sprzęty, które są już tak innowacyjne, że ich działanie może zaskoczyć niejedną osobę. Mowa tu nie tylko o klasycznym pieczeniu, ale również o przygotowywaniu w naszym piekarniku potraw z systemem parowym. Czy znasz piekarnik parowy? Sprawdź, co musisz wiedzieć przed jego zakupem!
Zobacz też: https://zakupowyporadnik.pl/piekarnik-parowy-do-zabudowy-jak-dziala-i-czy-warto-go-kupic/
Piekarnik parowy
To urządzenie do zabudowy, które przypomina wyglądem piekarnik klasyczny. Piekarnik parowy gotuje potrawy przy pomocy pary, co pozwalaj nam wybrać różne programy pieczenia do różnych potraw, np. dla warzyw lub mięsa.
Niektóre piekarniki parowe – zwłaszcza te z wyższej półki cenowej – umożliwiają nawet przygotowywanie kilku potraw jednocześnie, poprzez zróżnicowanie temperatur na poszczególnych półkach. Najwięcej opcji oferują piekarniki z funkcją pary lub urządzenia do gotowania na parze z funkcją pieczenia – w ich przypadku możemy także grillować i podpiekać potrawy, a nawet gotować w niskiej temperaturze.
Jak to działa?
Piekarnik parowy ma te same programy, co piekarnik tradycyjny, ale dodatkowo łączone z funkcją pary. Może pracować jak piekarnik klasyczny: opiekać, grillować, piec z dolną, górną lub obiema grzałkami oraz z termoobiegiem i jego kombinacją z grzałkami.
Bardzo istotne jest także szybkie nagrzewanie tych modeli piekarników, co znacznie przyspiesza pracę i sprawia, że urządzenie pobiera energię krócej, a to oznacza mniejsze rachunki.
Obecnie spotkasz dwa rodzaje piekarników parowych. Pierwsze z nich wykorzystują parowanie statyczne, co dzieje się za sprawą specjalnego pojemnika na wodę, np. znajdującego się w komorze, i nazywa się to obieg grawitacyjny.
Drugie rodzaje piekarników parowych pracują z generatorem pary i wykorzystują obieg wymuszony (para, która jest wytworzona jest wtłaczana do wnętrza piekarnika).
W obu powyższych wariantach para, która powstała z wody, jest rozprowadzana po całej komorze.
Przeczytaj też: http://www.rebeliakultury.pl/pralka-pod-zabudowe-jaka-wybrac/