Pietruszka zwyczajna

Zioła są wiernym towarzyszem człowieka niemal od zawsze. Stosowano je w celach leczniczych, jak również jako przyprawy. Zioła zajmują w kuchni polskiej szczególne miejsce. Pietruszka zwyczajna to roślina, której zarówno owoce, korzeń jak i liście mają swoje właściwości. Pietruszki mają działanie moczopędne, jedną z ich zalet jest rozszerzanie naczyń krwionośnych, czyli profilaktyka przeciw miażdżycowa. W przypadku nadciśnienia łagodnie je obniży. Świetnie sprawdza się przy kamicy nerkowej, nieżytach jelit i dróg moczowych. Napar z pietruszki, choć tak wartościowy, jest jednak szkodliwy dla kobiet w ciąży. Przy anemii i zmęczeniu warto pożywić się listkami pietruszkami, które z powodzeniem można stosować jako ozdoba czy przyprawa. Zioła pozyskiwane z pietruszki warto dodać do zupy, zapiekanki, dań mięsnych. Jaja i ryby, ziemniaki i zielona sałata, a także twarożek, sos ziołowy i masło ziołowe również są świetnym sposobem na zastosowanie bogatej w witaminę C natki pietruszki. Korzeń z kolei doskonale sprawdza się w sałatkach.

http://www.olejzycia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here