Wśród produktów spożywczych, które znane są od bardzo dawna, a jednocześnie cieszą się naprawdę ogromną popularnością znajdują się sery. Ich wybór jest obecnie tak ogromny, że każdy miłośników serów znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Jednym z francuskich serów pleśniowych, które z całą pewnością zasługują na uwagę, jest słynny Roquefort. Produkuje się go ze świeżego owczego mleka. Jego cechą charakterystyczną jest dość twarda, ale jednocześnie krucha konsystencja. Gorgonzola to natomiast ser włoski, który również zaliczany jest do serów pleśniowych. Jest to ser miękki, który charakteryzuje się kremową konsystencją. Jego skórka ma kolor czerwony i jej miękka. Gorgonzola to ser łagodny w smaku. Stilon to natomiast ser angielski, którego zarówno nazwa, jak i sposób produkcji są chronione. Jest to ser twardy. Wyraźnie pachnie gruszkami i ma naprawdę ostry smak. Danish Blue to z kolei ser produkowany w Danii. Do jego produkcji używa się mleka krowiego. Ser ma konsystencję masła, a jego kolor przypomina barwę mleka.