Sprawdzone sposoby na szybkie i tanie gotowanie

0
2539

Nie wszyscy z nas kochają przesiadywać w kuchni, obmyślając kolejne przepisy i przygotowując wymyślne dania. Dla wielu osób jest to przykry obowiązek, nad którym muszą spędzać dużo wolnego czasu. Jeśli więc nie jesteś pasjonatem gotowania, a przygotowywanie posiłków w domu zajmuje Ci całe godziny, sprawdź, jakie triki wykorzystać, by gotować szybko, tanio i smacznie!

Wcześniejsze planowanie menu

Wymyślenie jadłospisu np. na tydzień naprzód pozwoli m.in. zorganizować wszystkie kolejne działania na kilka następnych dni. Nasze menu stanowi bazę do przygotowania listy zakupów – dzięki niej wizyta w sklepie będzie krótsza, a w naszym koszyku nie znajdą się przypadkowe produkty. W planowaniu warto wziąć pod uwagę również nasz czas wolny – jeśli mamy go niewiele, postawmy na posiłki, które są szybkie w przygotowaniu bądź które wystarczą na kilka dni.

Domowe gotowanie

Dania na wynos są szybkie, natomiast ich częste jedzenie może nadwyrężyć domowy budżet i odbić się na naszej wadze. Ponadto, nigdy nie mamy pewności w jakich warunkach zostały ugotowane i czy składają się ze świeżych produktów. Aby móc cieszyć się wysokiej jakości daniami, które są przy tym niedrogie, warto przygotowywać je w domu. Dla początkujących przydatne będą aplikacje bądź strony internetowe z przepisami np. kaufland.pl ma ich bogatą bazę – często po wpisaniu ulubionych składników, pokazują nam się gotowe przepisy z ich wykorzystaniem. Możemy też ustawić czas wykonania i trudność – wtedy ukażą nam się jedynie najprostsze i najszybsze propozycje.

Sezonowe warzywa i owoce

Warzywa i owoce w sezonie nie tylko są najsmaczniejsze, ale i najtańsze. Dlatego też wiosną wykorzystujmy w swoich posiłkach np. kalafior, szpinak, rzodkiewki czy truskawki, a latem – ogórki, bakłażany, pomidory czy jagody. Korzyści jest wiele – nie tylko dostarczymy swojemu organizmowi mnóstwo witamin, ale także oszczędzamy na zakupach. W dodatku – warzywa i owoce mają z reguły mało kalorii, więc skorzysta na tym również nasza sylwetka. Najlepiej jednak przygotowywać dania z jak najmniej przetworzonych warzyw i owoców, ponieważ długa obróbka cieplna źle wpływa na ich wartości odżywcze.

Wcześniejsze planowanie jadłospisu, przygotowywanie dań w domu oraz wykorzystywanie w swojej kuchni sezonowych produktów to kilka pomysłów, które pozwolą skrócić czas spędzony w kuchni i sklepie, nie rujnując przy tym naszego portfela. Gotowanie wcale nie musi być żmudnym zajęciem, gdy mamy dobry plan działania, a z pomocą przychodzą nam internetowe wyszukiwarki przepisów. Prawidłowa organizacja to klucz do sukcesu, a w końcu mniej czasu spędzonego nad gotowaniem to więcej czasu na odpoczynek!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here