Pamiętacie szał na bubble tea? Kilka lat temu herbata z dodatkiem tapioki, smakowych syropów, żelek lub mleka podbiła serca nie tylko pasjonatów azjatyckich krajów. W Polsce była to rewolucja, jednak w istocie napój został opracowany w 1987 roku przez Liu Han Jie – tajwańskiego właściciela herbaciarni. Wówczas bazą wynalazku była ciepła herbata, kostki lodu, mleko i tapioka.
Czym właściwie jest tapioka?
Otrzymuje się ją z bulw manioku. Jest to roślina będąca odpowiednikiem ziemniaka, która rośnie na terenach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Zawiera około 20-40% skrobi i może osiągnąć długość nawet 60 centymetrów! Tapioka powstaje z wysuszonej i podprażonej masy, którą mieli się na mąkę. apioka świetnie sprawdzi się w dietetycznym jadłospisie. Zaleca się ją alergikom, ponieważ nie tylko jest lekkostrawna i niskokaloryczna, ale także bezglutenowa. Niewiele w niej białka i brak cholesterolu. Jest dobrym źródłem skrobi opornej wspomagającej funkcjonowanie układu pokarmowego. Ma neutralny, lekko mdły smak, dlatego pasuje do słodkich zestawień – na przykład dobrze komponuje się z dodatkiem miodu lub mleka kokosowego.
Jak wygląda tapioka?
Tapioka swoim wyglądem przypomina drobne perły, co jest niezwykle cenione zwłaszcza przez najmłodszych. Występuje w różnych wielkościach, najchętniej jednak sięga się po te najmniejsze (mające 2-3 mm średnicy). Są one podstawowym elementem większości azjatyckich deserów.
Występuje w formie mąki oraz kuleczek o średnicy kilku milimetrów
Pierwszej opcji używa się do zagęszczania sosów i zup lub jako zamiennik mąki ziemniaczanej. Bezbarwne perełki znajdują za to wykorzystanie w przyrządzaniu budyniu. Internet jest pełen inspiracji dla zdrowych wyrobów cukierniczych i deserów. Niektórzy dodają kuleczki tapioki również do sałatki lub stosują jako zamiennik makaronu. Granulat tapioki przed spożyciem powinno się gotować aż do miękkości. Zalecane jest, by namoczyć kuleczki w wodzie lub przynajmniej przepłukać je pod zimnym strumieniem. W niektórych sklepach można również znaleźć tapiokę instant. Przygotowanie trwa znacznie krócej – wystarczy zalać granulat gorącą wodą i gotować przez około pięć minut. Szczegółowe informacje odnośnie przyrządzenia powinny znaleźć się na każdym opakowaniu.
Z czym ją łączyć w kuchni?
Tapioka ma neutralny smak, stąd też łączy się ją z miodem, cukrem lub innymi słodkimi dodatkami. Polecana jest alergikom, gdyż jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu. W jej składzie odnajdziemy niewielkie ilości białka i lekkostrawne węglowodany, próżno natomiast szukać w tapioce cholesterolu.
Zanim zjesz tapiokę
Granulat tapioki przed spożyciem należy ugotować. Małe perełki gotuje się średnio 40 minut (po tym czasie warto przelać je zimną wodą). W sklepach można też kupić tapiokę instant, która gotowa jest po zalaniu jej gorącą wodą i gotowaniu przez 5 minut. Niektórzy producenci zalecają przed ugotowaniem namoczyć tapiokę. Aby jednak mieć pewność, że przygotowany przez nas azjatycki produkt będzie dobry, należy kierować się informacjami zawartymi na opakowaniu.