Dobre gotowanie wymaga wysublimowanego gustu i delikatnego podniebienia. To mit, ze takie mają tylko arystokraci. Nie prawdą też jest pogląd o tym, że mężczyźni mają więcej kubków smakwoych od kobiet i lepiej gotują przez to. To bzdury, które narosły przez lata wokół kuchni na szczęście dzięki większemu zainteresowaniu społecznemu tą wyjątkową dziedziną można te mity obalać. Dzieje się to bardzo powoli, ale przyśpiesza coraz dynamiczniej z roku na rok. Co do wyczucia smaku to ma on duży wkład w to jakim ktoś jest kucharzem. Gotowanie wymaga doskonałego zmysłu smaku a także intuicji. Przez żołądek do serca to nie tylko przysłowie, ale cała prawda odnośnie kuchni. Wyczucia smaku nie da się nauczyć trzeba po prostu próbować potraw i mieszać różne smaki. Kubkom smakowym wybitnie szkodzą danai gorące doprowadzają one do poparzenia ich przez co odbiór smaku staje się zaburzony. Kucharz powinien unikać gorących dań jedzenie powino być ciepłe w momencie spożywania, ale nie musi być gorące. Przyprawy również pozwalają oszukać nasze kubki smakowe zwłaszcza te gorące. Sprawiają, że smak staje się przyćmiony słabiej odbieramy bodźce z takich kubków smakowych. Ćwiczyć wyczucie smaku można poprzez zapoznawanie się z daniami różnych kuchni. Takie mieszanki pozwalają na wychwycenie dorbnych różnic pomiędzy daniami. Bywa to jednak złudne miszanie pewnych smaków tak naprawdę prowadzi nieraz do zaburzenia wyczucia smaku lub złego wyczucia w ogóle. Dzieje się tak dlatego, że jedzenie jednych dań o takim smaku po drugich o zupełnie innym prowadzi do zmiany smaku ostatniego dania.

http://www.urzadzajmy.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here