Kto był w Polsce ten wie z czego słynie tutejsza kuchnia i zazwyczaj przez każdego jest chwalona. Chociaż przez większość polskie dania uznawane są za bomby kaloryczne i ciężkostrawne ma ona wielu fanów. I trudno się dziwić, kto nie ma ochoty na coś polskiego? Słysząc żurek, bigos, pierogi, kotlet schabowy kojarzy nam się tylko polskie obiad jak u mamy. Nawet będąc na diecie bardzo ciężko jest się oprzeć takim przysmakom. Kuchnia polska to mieszanka wielu kultur, zwyczaje kształtowały się bardzo długo, a wpływ miała ludność przebywająca na terenie kraju: tatarska, żydowska, niemiecka i inne. Typowe smaki dla kuchni polskiej to słony, kiszony, korzenny, ziołowy i delikatnie ostry, gdy potrawa ma zbyt intensywny smak dodaje się do niego śmietanę co jest w Polsce popularne i często stosowane. Produkty zawierające duże ilości węglowodanów są chęcią wykorzystywane przez Polaków w kuchni, dzięki czemu dania są sycące. Lista tradycyjnych potraw polskich można powiedzieć, że nie ma końca, każde danie wykonywane jest na różne sposoby. Każdy interpretuje przepis kulinarny na swój własny, niepowtarzalny sposób, wedle swoich kubków smakowych. Co raz częściej stosowane są zamienne produkty takie bardziej light niż te tradycyjne, unowocześnienia wychodzą bardzo dobrze i stają się dodatkowym atutem kuchni polskiej, są bardziej lekkostrawne. Jak każdy typ kuchni, kuchnia polska ma zarówno zwolenników jak i przeciwników, Ci zazwyczaj kierują się aspektami zdrowotnymi. Jak powszechnie wiadomo to co jest smaczne nie zawsze jest zdrowe.