Zatrucie pokarmowe jest bardzo częstą przypadłością, której niekiedy nie można zapobiec. Nie zawsze bowiem jest się w stanie przewidzieć, że dane jedzenie jest nieświeże, zwłaszcza, jeżeli jada się w poprzednio nieznanym miejscu, na przykład, w nowo odkrytej restauracji. Jednakże jeżeli już dojdzie do zatrucia pokarmowego, ważne jest podjęcie odpowiednich kroków, aby przetrwać ten trudny okres w jak najlepszej kondycji.
Dieta przy zatruciu pokarmowym może być trudna do dobrania. Wszystko zależy przede wszystkim od stopnia nasilenia zatrucia. W przypadku silnych wymiotów lub wystąpienia biegunki, przez wszystkim najważniejsze będzie utrzymanie odpowiedniej ilości wody w organizmie. Ważne jest też to, aby zadbać o uzupełnienie utraconych elektrolitów. W tym celu warto spożywać dużo wody mineralnej oraz słabych herbat, najlepiej ziołowych. Zalecane zioła to na przykład rumianek lub dziurawiec. W początkowych stadiach zatrucia warto jest też spróbować dostępnych w aptece specyfików takich jak węgiel. Możliwe, że pomogą one w zatrzymaniu rozwoju zatrucia i oszczędzą dużo cierpienia.
Jednakże jeżeli zatrucie dalej postępuje, niezbędne jest podjęcie odpowiednich kroków, aby przetrwać pierwsze dni bez zbytniego osłabiania organizmu. Przede wszystkim nie wolno pozwolić sobie na całkowitą głodówkę. Dlatego też nawet w przypadku biegunki i wymiotów, trzeba starać się zmusić do spożywania lekkostrawnych posiłków, takich jak na przykład kleiki na wodzie. Wraz z ustępującymi objawami można pozwolić sobie na inne posiłki, jednak wciąż trzymając się lekkostrawnych potraw. Mogą to zatem być kasze z gotowanymi warzywami, czerstwe pieczywo, chrupki kukurydziane. Z czasem należy stopniowo zastępować półpłynne pokarmy daniami stałymi. Dzięki temu układ pokarmowy uniknie dodatkowych obciążeń i będzie mógł stopniowo wrócić do normy po zakażeniu.
Zatrucie pokarmowe jest nieprzyjemnym okresem w życiu każdemu człowieka, jednakże przestrzegając powyższych zaleceń można przetrwać przez te ciężki dni w stosunkowo dobrym stanie.