jaki olej do smażenia wybrać?

Smażenie jest jedną z najczęściej stosowanych metod obróbki termicznej żywności. Mimo, że większość osób wie, że nie jest to najzdrowsza opcja, nadal ją stosuje. Czemu? Ponieważ potrawa smażona jest smaczniejsza. Nie ma co ukrywać, że danie z patelni wyróżnia się wyjątkowym smakiem, dlatego ciężko z niego zrezygnować. W takim razie, który olej do smażenia wybrać, żeby był w miarę zdrowy?

Czym powinien się wyróżniać zdrowy olej do smażenia?

Obecnie na rynku jest ogromny wybór tłuszczów do smażenia. Jednak, zanim któryś wybierzemy powinniśmy zapoznać się z jego właściwościami. W końcu nie każdy olej nadaje się do smażenia, część z nich lepiej jest wykorzystać na zimno, jako dodatek do sałatek na przykład.

Jeżeli szukamy oleju do stosowania na zimno, najlepszym wyborem będzie produkt, który jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład olej lniany. Ten rodzaj oleju wykazuje działanie obniżające poziom złego cholesterolu, z kolei podnosi poziom tego dobrego.

A jak to jest z olejem do smażenia? Olej do takiej obróbki termicznej żywności przede wszystkim powinien być dobrej jakości. Oprócz tego musi być odporny na działanie wysokiej temperatury. Najlepszym wyborem będą tłuszcze oczyszczane z niekorzystnych dla zdrowia substancji. Zaletą takiego oleju jest to, że nie ma wpływu na poziom kwasów Omega 3 i 6, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia.

Jak wybrać odpowiedni olej do smażenia?

Jeżeli planujemy wybrać się do sklepu po odpowiedni olej do smażenia, przed zakupem powinniśmy się najpierw zastanowić nad planowanym czasem obróbki termicznej. Równie ważna jest głębokość tłuszczu, na którym będziemy przygotowywać dane danie.

Pamietajmy, że należy zawsze smażyć żywność na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jest to bardzo ważne. Czemu? Ponieważ dzięki temu potrawy są w stanie wchłonąć zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu. Kolejny sprawdzony sposób na odtłuszczenie naszej potrawy to użycie duże ilości przypraw, w ten sposób zapobiegniemy procesowi utleniania się tłuszczu.

Ostatnia ważna rzecz o której powinien wiedzieć każdy kucharz domowy to to, że jeżeli w trakcie smażenia olej na naszej patelni zmienił barwę, natychmiast powinniśmy go wylać. Taki olej może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/jaki-olej-do-smazenia-jest-najzdrowszy-ktory-olej-do-smazenia-wybrac/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here