czekolada - jakie są rodzaje?

Gorzka czekolada jest źródłem wielu wartościowych składników, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Zawiera około 70 % kakao, które jest bogate we flawonoidy. A one jak wiadomo niosą za sobą wiele korzyści zdrowotnych, na przykład takich jak: zmniejszenie ciśnienia krwi, zwiększenie wrażliwości organizmu na insulinę, czy zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Wpływ gorzkiej czekolady na ciśnienie krwi

Gorzka czekolada nie smakuje każdemu, jest zdecydowanie bardziej gorzka niż jej pozostałe odmiany. Czasami jednak warto się przełamać i spróbować oswoić z nowym smakiem. Czemu? Ponieważ gorzka czekolada jest bardzo zdrowa, powoduję rozszerzenie naczyń krwionośnych, a to sprawia że ciśnienie krwi spada. Należy jednak pamiętać, że mimo wielu korzyści, nie można spożywać nadmiernej ilości tego produktu. 1 kostka dziennie będzie wystarczająca.

Czy osoby cierpiące na cukrzyce powinny spożywać gorzką czekoladę?

Gorzka czekolada mimo, że jest zaliczana do słodyczy, może być spożywana przez cukrzyków. Jeżeli będzie spożywana w rozsądnych ilościach może uczynić wiele dobrego, przede wszystkim zwiększy wrażliwość organizmu na insulinę. Cukier krąży w krwiobiegu przez krótszy okres czasu, nie dociera do tkanek, dzięki czemu ich nie uszkadza.

Przeczytaj też: http://prowital.pl/czy-na-jezyku-moze-objawiac-sie-choroba/

Zależność pomiędzy gorzką czekoladą, a chorobami serca

Gorzka czekolada jest bogata we flawonoidy, które wykazują działanie ochronne w stosunku do układu krwionośnego. Skutecznie zabezpieczają go przed udarem, miażdżycą, czy zakrzepami. Gorzka czekolada również hamuje rozwój chorób nowotworowych, wzmacnia organizm w walce z infekcjami oraz poprawiają napięcie mięśni. W składzie ciemnej czekolady znajdują się też polifenole, które mają pozytywny wpływ na serce. Chronią nas przed wystąpieniem zawału oraz skutecznie obniżają ciśnienie krwi.

Gorzka czekolada podczas diety?

Gorzka czekolada to świetna forma słodkości dla osób, które chcą się pozbyć nadmiernych kilogramów. Co zaskakujące, gorzka czekolada spożywana w dozwolonych ilościach może nawet wspomagać odchudzanie. Po spożyciu ciemnej czekolady nie dochodzi do skoku insuliny, a osoba którą ją spożyła jest nasycona na dłużej, dzięki temu nie podjada.

Źródło: https://www.poplatana.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here