Na osłodę na długie i zimowe wieczory skosztuj wafli z czekoladą. Jak je zrobić? Dowiesz się z naszego artykułu.

Do przygotowania wafli z czekoladą sięgnij po wyroby Zakładów Produkcji Cukierniczej Vobro. Polska firma gwarantuje wyroby cukiernicze wysokiej jakości, które cechują się niepowtarzalnym smakiem i starannym wykonaniem.

Wafle przekładane czekoladą – smak dzieciństwa

Kto z nas nie zna słodkiego przysmaku, serwowanego przez nasze babcie w dzieciństwie? Wafle przekładane różnego rodzaju masą, np. z karmelem lub nutellą znane są także jako andruty. Słodkości te ro wspomnienie szczęśliwego dzieciństwa. W niektórych domach dzieci sporządzały je razem z babciami. Masę robiono z tzw. kogla mogla, w którego skład wchodziło masło i cukier waniliowy, kakao lub kawa. Najczęstszym jednak dodatkiem do wafli była masa kajmakowa, powstała na bazie mleka, którą do dziś przekłada się wafle.

Wafle przekładane czekoladą to wspaniała przekąska dla całej rodziny. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Od pewnego czasu dostępne są wafle bezglutenowe, które są równie pyszne, a przy tym delikatne i odpowiednio kruche.

Wafle – pomysły na masę

Wafle to świetny pomysł na słodki i smaczny deser. Wafle można przełożyć masą o różnych smakach. Oto nasze propozycje, czym można przełożyć wafle:

  • wiórkami kokosowymi:

Do przygotowania masy kokosowej potrzebujesz mleka (3 szklanek), cukru (2 szklanek), wiórków kokosowych (1 szklanki), masła (½ kostki).

  • bakaliami:

Do przygotowania masy z bakalii potrzebujesz cukru (1,5 szklanki), wody (12 łyżek), mleka w proszku (25 dag), masła (25 dag), kakao (3 łyżek), pomarańczowej lub cytrynowej esencji oraz bakalii (rodzynek, migdałów, orzechów, suszonych owoców).

  • cytrynami:

Do wykonania masy cytrynowej potrzebujesz: kwaśnej śmietany (1 szklanki), cukru (1 szklanki), galaretki cytrynowej (1 opakowanie).

  • czekoladą,
  • galaretką.

Wafle przekładane czekoladą to klasyczny deser, który nadaje się na każdą okazję. Ich wykonanie jest proste i łatwe. Podstawę stanowi czekolada wysokiej jakości i chrupiące wafle.

Wafle z czekoladą – przepis

Jak zrobić wafle przekładane czekoladą? Do ich wykonania potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • prostokątne wafle (1 opakowanie),
  • cukier puder (1,5 łyżki),
  • mleko (6 łyżek),
  • kakao (3 kopiaste łyżki),
  • miękkie masło (1 kostka).

Jak przygotować wafle przekładane czekoladą?

Przygotowanie wafli z czekoladą w kilku krokach:

  1. Zagotuj cukier puder, mleko i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Zdejmij całość z ognia i odstaw. Masa powinna być letnia i zgęstnieć.
  3. Następnie pokrój na kawałki masło i dodaj do przygotowanej masy.
  4. Utrzyj całość. Połóż masę na wafel (ok. 3 kopiastych łyżek). Rozmasuj na całej powierzchni. Następnie przykryj i dociśnij drugim waflem. Postępuj w ten sposób ze wszystkimi waflami.
  5. Połóż wafle na wcześniej przygotowanej deseczce. Zabezpiecz je papierem pergaminowym. Obciąż gotowe wafle na 24 h jakąś książką lub drugą deseczką. W ten sposób wafle równomiernie się skleją.
  6. Po upływie doby pokrój wafelki na mniejsze części. (Jeśli jesteśmy niecierpliwi, możemy to zrobić po ok. 30 minutach. Po takim czasie wafle powinny się równomiernie skleić).

W jaki sposób przechowywać przygotowane wafle z czekoladą? Jeśli nie zjadło się ich od razu, można je schować do lodówki.

Wafle z czekoladą urozmaicą każde rodzinne spotkanie. Wafle przekładane czekoladą to świetna przekąska dla całej rodziny!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here