Stałym produktem, który powinien gościć w naszej diecie jest kasza. Niegdyś przyrządzano z nimi wiele potraw, ostatnimi czasy nieco odeszły w zapomnienie. Warto jednak odświeżyć sobie najważniejsze informacje i przypomnieć dlaczego warto je jeść.
Wszelkiego rodzaju kasze nie są drogimi produktami, a posiadają mnóstwo wartości odżywczych, dzięki którym wzmocnimy swój organizm. Teoretycznie możemy je spożywać nawet dwa razy dziennie, najlepiej łączyć je z mięsem, rybami oraz warzywami.
Jedną z najbardziej wartościowych kasz jest kasza gryczana, trzeba przyznać, że ma ona swój specyficzny smak. Nie zawiera glutenu, posiada sporą ilość błonnika i ma niski indeks glikemiczny. Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, które lepiej jest przyswajalne niż to, które pochodzi ze zbóż.
Kolejnym rodzajem jest kasza jęczmienna, spotykana w różnych odmianach. Kasza jęczmienna bogata jest także w różne fitozwiązki, takie jak sterole i tokotrienosterole, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Nadaje się do zup, zapiekanek, gołąbków czy gulaszu.
Bardzo zdrowa jest również długo niedoceniana kasza jaglana, znajdująca się często w dietetycznym menu. Możemy przyrządzać ją zarówno na słono, jak i słodko. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Posiada wysokie zawartości witamin z grupy B: B1, B2, B6, żelaza, a także miedzi.
Uwielbianą szczególnie przez dzieci jest kasza manna, zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, a także jod. Idealnie nadaje się do deserów.