Na sklepowych półkach roi się od zdrowej żywności. Produkty ekologiczne są obecnie bardzo modne i w zasadzie odróżnienie tych wartych uwagi, od tych udających produkty naturalne jest bardzo trudne. Producenci wiedzą jak zwabić nasz wzrok. Stosują bardzo wiele sztuczek, które mają sprawiać, że kupimy właśnie tę a nie inną rzecz. Nie dajmy się jednak nabrać na te chwyty. Powinniśmy być konsumentami świadomymi i sami decydować o tym, co wybieramy. Dlatego czasem nie warto rzucać się na produkty oblepione kolorowymi etykietami z napisami: bez konserwantów lub opatrzone epitetami: naturalny, ekologiczny, domowy… Takie hasła wiele sugerują, ale często mają bardzo mało wspólnego z prawdą. W rzeczywistości takie rzeczy mogą być wielokrotnie droższe od podobnych produktów a tymczasem nie mieć żadnych lepszych właściwości. Żeby ustrzec się przed popełnianiem żywieniowych błędów warto czytać etykiety. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak wykonywanie wielu rzeczy samodzielnie. Jeśli tylko mamy możliwości warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie produktów domowej roboty. Mamy wtedy pewność, że będą one zdrowe i pozbawione szkodliwych dodatków, konserwantów i niepotrzebnych składników, negatywnie wpływających na nasz organizm. Możemy skomponować takie produkty, w których wszystkie składniki będą naturalne a sporządzenie takich rzeczy bardzo często jest znacznie tańsze od tych, które są oferowane w sklepach. Samodzielne przygotowanie daje nam też możliwość dodawania składników i ujmowania tych, które nam nie odpowiadają. To w zasadzie nieograniczone możliwości komponowania produktów zdrowych, smacznych i tanich. Trzeba tylko poświęcić na to trochę czasu i odrobinę pracy.