Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba o charakterze przewlekłym, która objawia się silnymi bólami stawów oraz ich sztywnieniem. Ponieważ objawy są bardzo uciążliwe, a niekiedy skutecznie ograniczają codzienne funkcjonowanie, warto wiedzieć, jak sobie pomóc.
RZS – istota choroby
Istotą choroby, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, jest postępujący stan zapalny obejmujący tkankę łączną, z której to stawy są zbudowane. W pierwszym stadium choroby dotyka ona przede wszystkim palce, stopy, kolana oraz nadgarstki. Gdy zaczyna postępować, ból i sztywnienie pojawiają się w barkach, łokciach oraz biodrach.
Leczenie RZS
W leczeniu RZS kluczową rolę odgrywa terapia farmakologiczna. Odpowiednio dobrana potrafi skutecznie wyhamować chorobę i zniwelować odczuwane dolegliwości. I chociaż skuteczność leków w remisji choroby została wielokrotnie potwierdzona, warto zastanowić się, czy istnieją inne metody, które pozwolą na ich ograniczenie.
Ruch wspierający ruchomość stawów
Poza lekami, w leczeniu RZS ważną rolę odgrywa odpowiedni ruch. Jego brak, spowodowany często dyskomfortem, jedynie nasila objawy i prowadzi do pogorszenia stanu stawów. A tymczasem nie chodzi tutaj o jakiś nadmierny wysiłek fizyczny. Wystarczą zwykłe ćwiczenia, czy chociażby spacer lub pływanie. Potrafią one znacznie zmniejszyć stany zapalne w obrębie tkanki łącznej, jeśli tylko wykonywane są regularnie.
Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS)
W ostatnich latach coraz większą uwagę zaczęto zwracać na wpływ diety na nasz organizm. Jak się bowiem okazało, dieta potrafi bardzo skutecznie wyciszać objawy wielu chorób, w tym także reumatoidalnego zapalenia stawów. Trzeba tylko widzieć, które produkty zaogniają stan zapalny, a które mają działanie przeciwzapalne. I tak w diecie osoby chorej na RZS zabraknąć nie może warzyw, owoców, tłustych ryb morskich, produktów pełnoziarnistych, a także warzyw strączkowych. Do produktów, których należy unikać zaliczamy natomiast tłuszcze trans, cukier oraz alkohol. Ważne też, by zrezygnować z potraw smażonych i dań przetworzonych.